Press

Wheat harvest from A to Z

14 August 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Попереду посівна компанія озимих зернових і ріпаку. І ми вирішили нагадати нашим шановним аграріям цінну агрономічну інформацію: коли саме і як формується їх урожай і як ми можемо вплинути на нього на кожному з етапів.

Вперед, розглянемо озиму пшеницю по кожному критичному етапу:

1. ПЕРШИЙ ЕТАП:

Проростання насіння / сходи (ВВСН 0-13) – ми можемо вплинути на польову схожість, динаміку розвитку кореневої системи, отримання одночасних і дружніх сходів і, відповідно, на початкову густоту стояння рослин за рахунок передпосівної обробки насіння комплексом елементів живлення, гумінових і фульвокислот, фітогормонів та амінокислот.

2. ДРУГИЙ ЕТАП:

Розвиток листків (ВВСН 13-19) Після появи сходів, по закінченні стадії яровизації, конус наростання продовжує свій ріст. Саме на цьому етапі (2-3 листка) відсутність нормального живлення призведе до затримки формування вузлів, міжвузлів і листків. Отже тут закладається оптимальний ріст стебла, стійкість до вилягання, пагони кущення, розвиток вторинних коренів.

3. ТРЕТІЙ ЕТАП:

Кущення (ВВСН 21-29) – формується кількість члеників колосового стрижня та довжина колосу – ми можемо покращити ці показники за рахунок використання азотних добрив при достатньому фосфорно-калійному аґрофоні та позакореневого підживлення мікроелементами (Zn, Cu, Mn).

4. ЧЕТВЕРТИЙ ЕТАП:

Початок виходу в трубку (ВВСН 30-32) – кількість колосків в колосі – вчасне внесення добрив може подвоїти кількість зерен у колосі, тому важливе збалансоване позакореневе підживлення NPK+ME та застосування біостимуляторів для оптимізації системи живлення. Після закінчення цього етапу вже неможливо вплинути на розмір колосу і кількість колосків.

5. П’ЯТИЙ ЕТАП:

Ріст другого міжвузля (ВВСН 32-33) – закладання квіток в колосках і в колосі. Оптимізація живлення в цей період призведе до закладання більшої кількості розвинутих квіток. При збільшенні їх кількості до 4-5 в колоску, на відміну від звичайних 2-3, можливо урожай збільшити вдвічі.

6. ШОСТИЙ ЕТАП:

Стеблування (ВВСН 33-35). Формування і розвиток квіток. Закінчується диференціація колоса. Більшого значення набуває оптимальне фосфорне живлення, що позитивно впливає на розвиток генеративних органів.

7. СЬОМИЙ ЕТАП:

Закінчення росту міжвузлів (ВВСН 35-39). Формується щільність колоса, який ще знаходиться у піхві листка. В цей період оптимізація живлення допоможе уникнути явища рихлого колоса.

8. ВОСЬМИЙ ЕТАП:

Колосіння. (ВВСН 51-59). Закінчується формування колоса і квіток. Росте верхнє міжвузля. Вчасне азотне підживлення допоможе підвищити вміст білку і клейковини.

9. ДЕВ’ЯТИЙ ЕТАП:

Цвітіння (ВВСН 61-69). Припиняється наростання вегетативної маси. Покращити проходження цього етапу можливо шляхом застосування антистресових продуктів, амінокислот на попередньому етапі.

10.  ДЕСЯТИЙ ЕТАП:

Формування зернівки (ВВСН 70-72). Зернівка набуває кінцевої довжини. За потреби, гарної фотосинтетичної поверхні і помірного зволоження можемо застосовувати продукти із вмістом азоту і амінокислоти для підвищення якісних характеристик зерна.

11. ОДИНАДЦЯТИЙ ЕТАП:

Молочна стиглість (ВВСН 73-77). Формується маса 1000 зерен і натура зерна. Збільшується товщина і ширина. Оптимізацією живлення продовжуємо діяльність фотосинтетичного апарату. Можливе застосування амінокислотних продуктів і комплексне підживлення, за умови економічної виправданості.

12. ДВАНАДЦЯТИЙ ЕТАП:

Воскова стиглість (ВВСН 83-87). Зернівка перестає збільшуватись за масою і розмірами. Поживні речовини перетворюються в запасні.

Отже, підсумовуючи все вищесказане:
до цвітіння ми працюємо на кількість урожаю, після цвітіння – на якість!

🌾 Звичайно, зрозуміло, що у господарств не має змоги заходити в поле на кожну фазу росту, але варто пам’ятати ці основні моменти, щоб кожну свою обробку зробити максимально ефективною!

🌟TerraTimes🌟 – коротко про головне і в одному місці на нашому Телеграм-каналі!

ℹ️ За детальною інформацією щодо застосування та придбання продуктів звертайтесь до наших менеджерів та офіційних дистриб’юторів у регіонах.

📳 https://test.terratarsa.com/contacts/

🔹 https://t.me/terratarsa – приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу