Articles

Шляхи підвищення посухостійкості озимої пшениці

08 May 2020

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Зміна клімату веде до зменшення вологозабезпеченості багатьох регіонів, що впливає на ріст і розвиток озимих і ярих культур. Поряд з іншими факторами великі втрати врожаїв сільськогосподарських культур нерідко обумовлені браком вологи в ґрунті. З іншого боку, одним з факторів, що підвищують посухостійкість рослин є, як відомо, оптимізація живлення сільськогосподарських культур. У цій статті ми розглянемо деякі шляхи підвищення посухостійкості озимої пшениці, пов’язані саме з процесами живлення рослин.

Відсутність достатньої кількості опадів в період кущіння або виходу в трубку призводить до зменшення числа продуктивних вузлів кущіння. Цей процес посилюється при внесенні підвищених доз азоту. Ключову роль в цьому, по всій видимості, відіграє вміст калію в органах рослин. Калій регулює водний баланс рослин, підтримує тургор, що дає можливість рослині з меншими втратами подолати дію цього негативного фактора.

Здавалося б, треба просто вносити калій в ґрунт в підвищених дозах, і проблема вирішена! На жаль, це не так. По-перше, при ґрунтовій засухі доступність калію в ґрунті сильно знижується. По-друге, у ґрунтах важкого гранулометричного складу відбувається швидке зв’язування калію, що надходить з добривом, ґрунтовими колоїдами, а зробити ґрунтове підживлення “свіжим” калієм часто неможливо. По-третє, ґрунт часто містить достатню кількість калію, і проблема полягає в тому, щоб активізувати його споживання рослиною.

Завдяки науковим досягненням і виробничій практиці достовірно відомо кілька способів активізації засвоєння калію з ґрунту непрямими, але ефективними методами.

Перший підхід базується на тому факті, що засвоєння калію з ґрунту відбувається в основному завдяки дифузії. Це означає, що іони калію поглинаються лише в місці контакту кореневих волосків і ґрунтових частинок. Вільних іонів калію в ґрунтовому розчині практично немає, вони відразу ж поглинаються назад ґрунтовими частинками. На відміну від калію, поглинання азоту в основному відбувається з ґрунтового розчину. Значить, чим більший обсяг займає коренева система в ґрунті і чим вона більше розгалужена, тим більший коефіцієнт засвоєння калію з ґрунту. Розвинути глибоку розгалужену кореневу систему нам допомагають гормони ауксини і фосфор. Внесення в фазу кущіння за допомогою листкових підживлень біостимулятора Спідфол Марін (норма 0,3-0,5 л/га) плюс  1,5 кг/га Новалон Фоліар 10-45-15 дозволяє нам одночасно дати рослині і ауксини, і фосфор. В результаті застосування такої технології ми отримаємо глибоку розгалужену кореневу систему.

Другий підхід полягає в наступному. Відомо, що обробка рослин пшениці на початкових етапах розвитку деякими мікроелементами призводить до кращого використання ранньовесняних запасів вологи в ґрунті, більш економного витрачання води в період вегетації, а також більш швидкому відновленню рослин після посухи. До таких мікроелементів в першу чергу відносять молібден і цинк.

За оптимальної вологозабезпеченості молібден інтенсифікує азотний обмін, покращує процеси наливу зерна, збільшуючи вміст білка в зерні. У разі посушливих умов, молібден сприяє більш інтенсивному поглинанню калію з ґрунту.

Застосування цинку має інший механізм впливу на посухостійкість. Підживлення цим елементом призводять до первісного домінування зростання кореневої системи над надземною частиною, що в подальшому веде до випередження контрольних рослин за темпами зростання, збільшення асиміляційної поверхні і маси надземних органів в наступні фази розвитку рослин. Маючи більш глибоку і сильну кореневу систему рослини, отримують переваги при використанні продуктивних запасів вологи з ґрунту. Також застосування цинку перешкоджає виникненню ушкоджень в мембранах листя що значно підвищує водоутримуючу здатність листя.

Виходячи з цього, підвищений інтерес в зонах недостатнього зволоження може викликати обробка озимої пшениці на стадії весняного кущіння цинковими продуктами. Рекомендується застосовувати Паверфол Zn-EDTA (норма 0,5-1 л/га) або Паверфол Цинкат (50-200 мл/га).

Третій підхід ефективний на пізніх стадіях розвитку озимої пшениці, починаючи від виходу в трубку. Застосування рослинних амінокислот на деякий час може зняти стрес, викликаний недостатнім зволоженням. Рекомендуємо застосовувати листкові підживлення 0,5-1 л/га Спідфол Аміно Кальмаг. Цей продукт містить високу концентрацію L-амінокислот рослинного походження (436 г/л) і ефективно допомагає зняти стрес.