Articles

How to blossom in full, despite stress?!

31 March 2021

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Звісно цю статтю можна було б почати зі слів про важливість БОРУ і те як він поліпшує умови закладання та розвиток генеративних органів рослин: утворення бруньок, проростання пилкової трубки, формування та збереження квітів, ріст плодів та насіння. Але для сучасного агронома це не новина і тому борні добрива чи не флагман продажу в категорії моно-елементих продуктів.

Асортимент добрив у дистриб’юторів наповнений різними борними продуктами, починаючи від класичного бор-етаноламіну (вміст Бору 150 г/л; рН 8,5) до сухого борного продукту на основі поліборату з комплексом ад’ювантів Спідфол Бор (вміст Бору 170 г/кг; рН 5). Таким чином, агроном завжди має вибір: або швидко закрити гострий дефіцит Бору, використавши бор-етаноламін, або забезпечити пролонговане живлення цим елементом за допомогою унікального продукту Спідфол Бор.

Проте, якщо технологія живлення цілком у наших руках – то примхи погоди нам не підвладні. 2020 рік був особливим у цьому плані: спочатку зворотні приморозки вдарили по ріпакових полях, потім аномальна посуха та високі температури створили стресові умови у період цвітіння багатьох культур.

Наприклад, оптимальна температура для зберігання пилку соняшника становить 20-250С, а коли навколо 30-350С?! Що ж буде із запиленням квітки? Цілком логічно, що потенціал сучасних гібридів не вдалося розкрити на 100%.

Чи є вихід із ситуації або хоча б важелі до мінімізації стресових факторів?

Звісно, що є: високотехнологічні комплексні добрива з мікроелементами, регулятори росту та антистресанти, за превентивного застосування, частково можуть нівелювати вплив аномально-високих температур в період цвітіння.

Тому в багатьох господарствах антистресант плюс борне добриво стали невід’ємними компонентами бакової суміші під час обробок в період бутонізації.

Чи можливо зменшити складські залишки не втративши при цьому ефективність комплексної обробки?!

Від сьогодні це однозначне ТАК!

Зустрічайте новинку сезону 2021, яка з’явилася у нашому портфоліо завдяки вдалим результатам випробувань в кризовий 2020 рік.

Паверфол BorAmin – висококонцентроване борне добриво нового покоління! Удосконалена та збалансована формула не лише забезпечує профілактику та швидке усунення дефіциту Бору, а й антистресову дію в критичні фази розвитку (бутонізація, цвітіння).

Елемент живлення

Вміст

%

г/л

N,заг.

5

69,1

NH2

5

69,1

B

10,9

150,6

L-амінокислоти

3

41,5

Густина, кг/дм3

1,38

У чому полягає ефективність добрива Паверфол BorAmin?

А в тому, що продукт із високою концентрацією Бору у формі бор-етаноламіну додатково збагачений комплексом L-амінокислот, що в свою чергу сприяє ліквідації та попередженню стресу від абіотичних та біотичних факторів.

Бор, який володіє низькою рухомістю, за допомогою L-амінокислот краще проникає крізь листкову поверхню і засвоюється рослинами у короткі строки. Амінограма Паверфол BorAmin включає аж 23 L-амінокислоти, що розширює спектр впливу на рослину та її життєво важливі процеси. Синергічна дія Бору та амінокислот покращує процес запилення та скорочує його тривалість, що важливо за екстремальних умов, а 4 унікальні амінокислоти, яких не містять конкурентні продукти, роблять Паверфол BorAmin надефективним:

Паверфол BorAminборне добриво нового покоління: покращує зав’язування плодів, зменшує обсипання зав’язі, поліпшує еластичність та проникність клітинних мембран та судинних стінок у рослині, активізує синтез нуклеїнових кислот та фітогормонів, покращує накопичення цукрів в продукції та органах озимих культур.

Варто відзначити, що амінокислоти виступають провідниками в тканини рослин не лише елементів живлення, а й ЗЗР, що робить Паверфол BorAmin ідеальним компонентом бакових сумішей.

Не варто забувати про комплексний підхід в системі живлення, адже Закон мінімуму Лібіха ніхто не відміняв: потенціал врожайності формуватиме елемент, який знаходиться в мінімумі. І тому необхідно позакореневі підживлення використовувати по-максимуму: забезпечити рослини макроелементами та комплексом важливих мікроелементів.

Потреба польових культур не обмежується лише Бором, адже не менш важливі й інші мікро- й макроелементи. Тому, проводячи обробки борними продуктами слід застосовувати всі необхідні сумісні добрива для позакореневого внесення.

Економічно обґрунтованим рішенням буде: покрити потребу в Борі на 100% і забезпечити увесь комплекс необхідних мікроелементів шляхом поєднання Паверфол BorAmin (норма 1 л/га) з лінійкою мікродобрив Паверфол Олійний, Соя, Кукурудза, Зерновий (норма 1,5-2 л/га). Комбінація складу лінійки підібрана під вимоги певних груп культур за простим принципом – ВСЕ В ОДНОМУ!

Застосування Паверфол BorAmin сумісно з комплексним продуктом Новалон Фоліар, що містить комбінацію макро- та мікроелементів, посилену ефективними ад’ювантами – це оптимальне рішення спрямоване на забезпечення повної потреби рослини в елементах живлення на всіх етапах розвитку.

TerraTarsaє постачальником і виробником високоякісних, безпечних, екологічно-чистих та ефективних добрив для листкового підживлення! Перевірено в полі!